Met dit heerlijke, luchtige Paasbrood zet je een prachtig vlechtbrood op tafel dat niet alleen lekker is, maar ook een echte blikvanger voor je paasbrunch. De geur van versgebakken brood en de prachtige vorm maken het extra feestelijk!

Bereidingstijd:
- 25 minuten voorbereiding
- 1 uur en 30 minuten rijzen
- 30 minuten baktijd
Ingrediënten
- 450 g bloem
- 275 ml melk (lauwwarm)
- 40 g suiker
- 5 g zout
- 50 g boter (op kamertemperatuur)
- 7 g gedroogde gist
- 1 ei (om te bestrijken)
- Optioneel: 2 ongekookte eieren
Extra smaakvolle variaties:
- 1 tl vanille-extract of citroenrasp voor een subtiele aroma
- 50 g rozijnen of cranberries voor een zoete twist
- 25 g gehakte noten, zoals amandelen of walnoten
- 1 tl kaneel of kardemom voor een kruidige touch
Benodigdheden
- Theedoek
- Mixer met deeghaken
- Bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze
- Maak het deeg: Meng de gist met de suiker en de lauwwarme melk in een kom en laat 5 minuten staan. Doe de bloem en het zout in een grote mengkom en voeg het melkmengsel toe. Voeg vervolgens de boter in kleine stukjes toe en mix met deeghaken ca. 8 minuten tot een soepel en elastisch deeg ontstaat. Kneed het deeg nog enkele keren met je handen.
- Eerste rijs: Plaats het deeg in een licht bebloemde kom, dek af met een licht vochtige schone theedoek en laat het 45 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.
- Vormen van de vlecht: Haal het deeg uit de kom en kneed het nog een keer goed door. Verdeel het in 3 gelijke stukken en rol elk stuk uit tot strengen van 40-50 cm. Vlecht de strengen in elkaar en leg de vlecht op een bakplaat met bakpapier. Optioneel: leg de ongekookte eieren tussen de vlecht.
- Tweede rijs: Dek de vlecht af met een theedoek en laat nogmaals 45 minuten rijzen.
- Bakken: Verwarm de oven voor op 190°C. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van het deeg voor een mooie glans. Bak het brood in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
- Afkoelen: Laat het brood afkoelen op een rooster voor de beste structuur en smaak.
Tips voor een extra feestelijk Paasbrood
- Chocoladeversie: Voeg 50 g chocoladestukjes toe aan het deeg voor een zoete Paasverrassing.
- Gevulde variant: Bestrijk de uitgerolde strengen met een mengsel van gesmolten boter, suiker en kaneel voordat je ze vlecht voor een subtiele kaneelbrood-smaak.
- Decoratie: Bestrooi het brood na het bestrijken met ei met amandelschaafsel of parelsuiker voor een extra feestelijke uitstraling.
- Mini-kransen: Maak 4 kleine broodkransen van het deeg en plaats een gekleurd paasei in het midden voor een schattige individuele traktatie.
Dit Paasbrood is niet alleen heerlijk, maar maakt je brunch ook extra speciaal. Geniet van de feestdagen en laat de geur van versgebakken brood je huis vullen! 🐣✨
“Heb jij dit Paasbrood al geprobeerd? Deel je foto’s en ervaringen in de reacties!”
